Eladták HOLLYWOOD-ot!
2007. május 12. írta: Csomós Éva

Eladták HOLLYWOOD-ot!

 

Pontosabban csak a világhíres betűket bocsátotta internetes árverésre egy amerikai gyűjtő, azokat, melyek több mint fél évszázadon át ékesítették a hollywoodi dombokat. Az árverés csak tíz napig tartott, az eddigi tulajdonosnak pedig busás áron sikerült megválnia a szórakoztatóipar legismertebb jelképétől.

Ki ne ismerné a hegyoldalon terpeszkedő óriási feliratot, mi mára egyenlő lett a világ filmgyártását irányító és meghatározó terület szimbólumával? A most látható felirat azonban már nem az eredeti, mivel az 1923-óta kint lévő 13,7 méter magas és 11 méter széles betűket kikezdte az idő vasfoga, így azokat már régen lecserélték és egy raktárban porosodtak.

Eredetileg a film álomvárosát hirdető óriásbetűket 1923-ban állították fel Los Angeles filmnegyede fölötti hegyoldalon, hogy egy ingatlanfejlesztési terv reklámozására szolgáljanak, Hollywoodland lakásainak eladására. A háborút követően a négy utolsó betűt lebontották, maradt a HOLLY szó, de az is egyre rosszabb állapotban. A showbiznisz sztárjai 1978-ban finanszírozták a régi felirat pótlását, így új óriásbetűk kerülhettek a hegyoldalra - de november eleje óta már az újakat is szükséges restaurálni -.

A lekerült betűknek sokáig nem volt gazdája, majd Dan Bliss kaliforniai üzletember és lelkes gyűjtő 2003-ban megvásárolta, és egy raktárban őrizte, egymásra pakolva. Eredeti elképzelése az volt, hogy az amúgy meglehetősen rossz állapotban lévő relikviákat egyenként vagy akár az egyes betűket is feldarabolva adja el 500-800 dolláros áron, végül azonban úgy döntött, hogy együtt adja el az egészet.

"Ez a világ egyik legismertebb emlékműve. Nemcsak az egyik legtöbbet fényképezett struktúra, hanem az egész szórakoztatóipar szimbóluma" - hangsúlyozta Dan Bliss, aki november végén internetes árverésre bocsátotta a feliratot, hogy nála gondosabb tulajdonosra bízva mentse meg azt az enyészettől.

Az 1 centért indult licit hamarosan a 200 ezer dollárt is meghaladta, végül 450400 dolláros áron talált új gazdára Észak-Karolinából jelentkező - egyelőre ismeretlen vásárló személyében.

A bejegyzés trackback címe:

https://csomoseva.blog.hu/api/trackback/id/tr5674936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása