Nagy filmek - Körhinta (1955)
2007. május 23. írta: Csomós Éva

Nagy filmek - Körhinta (1955)

Törőcsik Mari első filmje

 

Ha már unod a strandolást és láblógatást, s már minden most futó filmet láttál a moziban, ajánlunk néhány klasszikus történetet is, mi nem csak remek kikapcsolódást nyúlt, de hozzásegít a Magyar Filmtörténelem nagyszerű alkotásainak megismeréséhez is. Ilyen film a Körhinta is, melyhez jó szórakozást kívánunk!

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből
A film Sarkadi Imre "A kútban" című novellája nyomán készült, melyet Fábri Zoltán és Nádasdy László írt át filmváltozatra, 1955-ben. A történet kulcshelye a debreceni Nagyerdő, ahol repül a körhinta. Rajta ül a két főhős: Mari és szerelmese, Máté. Látható, mennyire boldogok, de ez az állapot sajnos nem tarthat túl sokáig. Mivel a történet a szűkös ötvenes években játszódik, az emberi érzelmeket sok esetben elnyomta az anyagi, a megélhetési szükség. Ebben a történetben is ezzel találkozunk.

Mari szülei kiléptek a biztos megélhetést nyújtó Termelőszövetkezetből, s ezt a lépést velük együtt tette meg egy Farkas Sándor nevű fiatalember is, akinek a szülők Marit szeretnék feleségül adni. Mari nemcsak ösztönösen érzi a lépés helytelenségét, de tudja, hogy mivel hátat fordítottak a társasgazdálkodásnak, Mátéval sem sokat találkozhat. Mivel fiatal és szabadságra vágyik, szeretné a maga életét élni, éppen ezért szembeszáll apja parancsával. Nem akar a nyers és indulatos Farkas Sándor felesége lenni, s közli is szüleivel, hogy ô Mátét szereti.

Apja ekkor iszonyú haragra lobban, s megteszi ellentmondást nem tűrő kijelentését: "Főd a fődhöz házasodik!", s indulatában még a keze ügyében lévő fejszéjét is lánya után hajítja. A menekülő lány épp Bíró Mátéba botlik, aki rábeszéli arra, most már jelentsék be ők a házasodási szándékukat Patakiéknak. Az apa, aki időközben lehiggadt, nem tehet semmit. Érzi, hogy az idő kerekét hiba volna visszaforgatni, s nem állhat a fiatalok útjába.

Érdekességként megjegyzendő, hogy a filmben látható híres táncos jelenet Mitterand egykori francia elnök kedvenc filmjelenete.


A Fekete-fehér magyar játékfilm 1955 - ben készült. Időtartama 95 perc. Operatőr a híres Hegyi Barnabás volt, zenéjét a szintén nagytudású Ránki György szerezte. A rendező Fábri Zoltán volt.

Szereplők: Barsi Béla (Pataki István), Kiss Manyi (Patakiné), Törőcsik Mari (a lányuk, Mari), Soós Imre (Bíró Máté), Szirtes Ádám (Farkas Sándor), Farkas Antal (Samu János), Suka Sándor (Czigány Márton)

A bejegyzés trackback címe:

https://csomoseva.blog.hu/api/trackback/id/tr2474959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása