Berlin fölött az ég (1987)
2007. május 23. írta: Csomós Éva

Berlin fölött az ég (1987)

-köztünk járó angyalok

 

Csodálatos történet ez a lehetetlen valóra válásáról, az álmok beváltásáról, a meglepetésekről, a titkon mindig érzett sejtés testetöltéséről. Mert ha hiszünk az űrlényekben és az őslényekben, miért ne hihetnénk az angyalokban is? Na nem azokban a göndör hajú, pufók, mesztelen kis angyalkákban, nem is az épségünkért kockázatokat vállalókban, hanem azokban, akik csak úgy ott vannak velünk.

Nem látjuk őket, csak érezzük, amint mellettünk ácsorognak, s belelátnak gondolatainkba a metrón, a könyvtárban, a koncerten, mindenhol. Hosszú kabátjukban szinte mozdulatlanságba meredve ismernek bennünket, ők egymáshoz is alig szólnak, nem követelnek maguknak figyelmet.

Csak akkor történik valami nagyon szokatlan, amikor az egyik angyal szerelmes lesz, s reményteli boldogságáért vállalja a legnehezebb áldozatot: a halandóságot. Emberré lesz, s nekivág a berlini éjszakának, hogy megtalálja szerelmét. "Nem tűnt el, tudom. Meg fogom találni. Valami történni fog, és megtalálom."

Gyönyörű mese ez a reményről, miszerint létezik, hogy az embernek eljöhet a párja, kit már régóta keres, és hogy a találkozáskor tévedhetetlenül ráismer. Mert szemében az elkerülhetetlen tükröződik. S ehhez a kereséshez nem kell Columbo felügyelő, de jelenléte mégis nagyon üdítő, amikor az éjszaka közepén kávét kér egy büfében, s ahogy felfedi valódi kilétét.


Der Himmel über Berlin
Az 1987-ben készített francia-német film 130 perc hosszúságú. Megtekintése minden idealista álmodozó számára ajánlott.
Rendezte: Wim Wenders.
Szereplők: Bruno Ganz, Otto Sander, Peter Falk, Solveig Dommartin.
Fényképezte: Henri Alekan Zenéjét szerezte: Jürgen Knieper

Csomós Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://csomoseva.blog.hu/api/trackback/id/tr8074943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása