A dinamit atyja
2007. május 12. írta: Csomós Éva

A dinamit atyja

 

Alfred Nobel Stockholmban született 1833. október 21-én. Családja inkább a kereskedelem és az ipar különböző ágaiban tevékenykedtek, például meghatározó szerepet töltöttek be az oroszországi olajlelőhelyek kiaknázásában.

Ő azonban nem követte az apja és fivérei által letett hagyományokat, inkább tudományos felfedezéseivel írta be családja nevét a történelembe. Számos jelentős találmány is fűződik a nevéhez, melyek közül talán a dinamit lett a legismertebb, mit épp a véletlennek köszönhetően, jó megfigyelései alapján fedezett fel.

Sobrero, az olasz felfedező már 1843-ban ismertté tette a rendkívül nagy hatású robbanószert, a nitroglicerint, ám gyakorlati alkalmazásával már nem boldogult. Találmánya ugyanis már kis mechanikai hatásra, ütésre is könnyedén robbant, ami sok katasztrófát vont maga után.

Nobel sikere megfigyelésében rejlett, ugyanis rájött, hogy a véletlenül kiömlött niroglicerint az éppen ott lévő kovaföld fölitta, és az így létrejövő, jól kezelhető anyag nem volt érzékeny még az ütésre sem. Tehát megoldottá vált a biztonságos szállítása, de gyutaccsal éppúgy robban, mint a nitroglicerin.

A dinamitot széles körben alkalmazták az ipari robbantásokra, de katonai célokra csak mérsékelten használták.
Mivel Nobel nem hagyott hátra családot, másként szeretett volna emlékezetessé válni az utókor számára. 1895. november 27-én kelt végrendeletében egész vagyonát egy alapítványra hagyta, s a maga által fogalmazott végrendeletében létrehozta a Nobel alapítvány alapokmányát, melyet Stockholmban a Királyi Palotában mutatták be 1900. június 29-én. Ebben meghagyta, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat - és a vele járó, jelenleg körülbelül egymillió dollárt (körülbelül 20 millió forintot, illetve 830 ezer eurót) kiérdemli.
A díjat odaítélő testület minden egyes svéd tagozatára egy "Nobel Bizottságot" jelölnek ki, mely három, négy vagy öt tagból áll, hogy véleményt alkossanak a díjak odaítéléséről, melyet csak olyan személyeknek lehet odaítélni, akikre arra kompetens személyek tettek javaslatot. December 10-én, az Alapítvány Ünnepi Napján - a végrendelkező halálának évfordulóján -, a díjat odaítélő testületek minden egyes díjazottnak átadják a díj összegének megfelelő csekket, az oklevelet és egy, az alapító képmását ábrázoló és megfelelő felirattal ellátott aranyérmet.

Csomós Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://csomoseva.blog.hu/api/trackback/id/tr6874940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása