Nagy filmek - HAIR (1979)
2007. május 12. írta: Csomós Éva

Nagy filmek - HAIR (1979)

 

Milos Forman, cseh rendező 1979-ben készült világhírű alkotása a hippi-korszak "nagy passiója" jóval a virágemberek letűnése után keletkezett, mégis klasszikus darabbá vált. Főszerepet kap benne a szabadság, a szerelem, a tánc, a dal, és az értelmetlen háború.

A 60-s évek Central Parkja fura olvasztótégelye volt a városnak. Úrihölgyek végezték ott szokásos lovaglásukat, mit néha megzavartak az ott tanyázó, öntörvényű, színes ruhás hippik, s mely jelenetet egyszer alkalma volt végig nézni Claude-nak, az Oklahomából oda keveredő farmerfiúnak, aki sorozás miatt érkezett a városba.

Ugyanis a hatvanas évek Vízöntő kora nem csak az önfeledt szabadság, a tánc, a dal és az LSD kábulatát jelentette, hanem a vietnámi háború idejét is. A felesleges katonásdiét, az értelmetlen, kegyetlen halálét, ami ellen a virággyermekek kellőképpen tiltakoztak is.

Abban az időben nagy változás söpört végig a világon. A szenvedélyes lázadások kora volt az. A fiatalok szabadon akarnak élni, elszakadva családjuktól, ellenszegülve a törvényeknek, fittyet hányva a sorozásra felszólító behívókra.

Claude nem lázadt. Követte az előírásokat, ezért Oklahomából útnak indult New Yorkba, mert megkapta katonai behívóját, mely szerint Vietnamba kell mennie. Bevonulása előtt pár napot Manhattanben töltött, s a Central Parkban máris szembe találkozott a tőle oly távoli valósággal, na és a szerelemmel.

A valóság egy vidám, színes öltözetű fiatalok csoportjában került elé, a szerelem pedig lóháton jött, hogy egy pillanat múlva tovább is vágtasson egy gyönyörű, és minden szempontból elérhetetlen lány képében.

Claude tudja, hogy a leghalványabb esélye sincs arra, hogy újra találkozzanak, de új barátai, a hippik erről egészen másképp vélekednek. Számukra ugyanis semmi sem lehetetlen, hiszen az ő életüket más törvények irányítják, kizárólag olyanok, melyeket saját maguk hoztak.


A találkozás nem marad el, Berger (a csoport hangadója) egy családi partin lebonyolítja klasszikussá vált táncjelenetét az asztalon, s szép lassan egyre közelebb hozza egymáshoz a szerelmeseket.

Claude bevonul, s a nevadai kiképzőközpontba kerül. Barátai hónapok múltán fölkerekednek, s meglátogatják. A hosszú úton az autóban dübörög a "God Morning, Sun Shine!", szabadok, fiatalok és boldogok. A támaszponton azonban harckészültséget rendeltek el...

Berger, Claude, Sheila, Jeannie, Hud és Woof története nem csak egy korszakról vagy egy generációnak szól, hanem örök klasszikussá érett. A virág-korszaknak ugyan már rég vége, de ez a film újra és újra képes meggyőzni nézőit, hogy volt benne valami, ami remélhetőleg nem múlik el.

"Nézd a Hold hét házat bejárt már
S a Jupiter ott áll a Marsnál
Majd így béke vezérli útján
az ég minden csillagát
Vár ránk a Vízöntő,
az új kor, Aquarius!"
Hair: Aquarius

Rendező: Milos Forman
Író: Gerome Ragni, James Rado
Forgatókönyvíró: Michael Weller
Operatőr: Miroslav Ondrícek
Zene: Galt MacDermot

Szereplők:
John Savage (Claude), Treat Williams (Berger),Beverly D'Angelo (Sheila), Annie Golden (Jeannie), Dorsey Wright (Hud), Don Dacus (Woof)

Csomós Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://csomoseva.blog.hu/api/trackback/id/tr4874955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása